J van de Plas | Restauratie techniek
14731
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-14731,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Restauratie techniek

Restauratietechniek

Geveltimmerwerk is beeldbepalend bij monumenten en andere gebouwen met een beschermde status. Bij een restauratie heeft men altijd als doel zoveel mogelijk bestaande materalen te behouden of te hergebruiken.

 

Als lid van de Vereniging Timmerwerk restauratie (VTR) werken wij onder de beoordelingsrichtlijn Onderhoud en Restauratie van Monumenten (BRL-ERM 4000) én de uitvoeringsrichtlijn Restauratietimmerwerk (geveltimmerwerk, Afbouwtimmerwerk, trappen – URL 4001). De volledige teksten kunt u downloaden via de website van de stichting ERM:

http://www.stichtingerm.nl/richtlijnen/regeling_timmerbedrijven

 

Een belangrijke stap in het restauratieproces is vaststellen hoe er mag worden ingegrepen. Daarbij kan men kiezen voor conserveren/onderhouden, repareren of vervangen. Alleen wanneer conserveren/onderhouden niet meer volstaat kan men kiezen voor repareren. In dat geval wordt met behoud van zoveel mogelijk onderdelen een kozijn, raam of deur hersteld. Belangrijk is daarbij dat de te gebruiken materialen zorgvuldig worden uitgekozen. De in het verleden gebruikte technieken dienen we daarbij toe te passen. Dit vergt kennis en kunde op het gebied van ambachtelijk timmerwerk en materiaalgebruik.

 

In het uiterste geval kan men er voor kiezen timmerwerk geheel te vernieuwen. Ook bij het vernieuwen van timmerwerk moeten zorgvuldig afwegingen worden gemaakt. Bij vernieuwen zijn er drie opties: kopiëren, imiteren en verbeteren. Als traditionele technische middelen niet toereikend blijken om een monument te restaureren (kopiëren), dan is het aanvaardbaar om een beroep te doen op bewezen moderne conserverings- en constructiemethoden (imiteren). Het verbeteren van (onderdelen van) monumenten is alleen van toepassing indien een gebruikersdoel hierom vraagt (bijvoorbeeld eisen die voortvloeien uit het veilig kunnen gebruiken van een monument) en de waardenstelling hiervoor de ruimte geeft.